Waarom Alpacawol?

Alpacawol is niet alleen een prachtige stof om te zien en te dragen. Er zijn veel meer redenen om te kiezen voor de wol van deze zachtaardige dieren. Wist je bijvoorbeeld dat alpaca’s veel zachter met onze natuur omgaan dan schapen? En dat ze ons helpen energie besparen? Hieronder hebben we de vele voordelen voor je op een rij gezet.

A. Ze zijn duurzaam en gaan netjes en efficiënt om met land en water

1. Terwijl ze grazen, beschadigen alpaca’s de weide niet.
Hoe dat komt? Alpaca’s knabbelen alleen aan de toppen van de grassen en andere planten; ze trekken geen planten uit de grond. Dat betekent dat er minder verstoring van de vegetatie is waardoor de grassen en andere planten beter terug kunnen groeien.

2. De ‘voeten’ van alpaca’s zijn zacht voor de weide.
De onderkant van de voeten van de alpaca heeft twee tenen, met aan de onderkant een zacht kussentje wat de weide eigenlijk ‘masseert’. Dit in tegenstelling tot geiten en schapen; die hebben juist scherpe hoeven waardoor zij het grasland en de bodem sneller beschadigen. Kortom: alpaca’s verstoren de groei van gras niet waardoor de bodem en hun leefgebied intact blijft.

3. Alpaca’s gebruiken land en water dat wij niet kunnen gebruiken.
De natuurlijke habitat van alpaca’s ligt heel erg hoog, ongeveer op 3.800 meter. Op deze hoogte is het land over het algemeen niet geschikt voor landbouw. Dit maakt alpaca’s milieuvriendelijker en efficiënter dan al het andere vee dat we houden voor hun vacht, ze gebruiken grond die niemand anders gebruikt.

4. Alpaca’s zijn zeer efficiënte eters.
Alpaca’s hebben veel minder voedsel nodig dan de meeste ander vezel producerende dieren. Zo hebben kasjmiergeiten bijvoorbeeld meer dan twee keer zoveel droog gras nodig dan alpaca’s om 1 kg schone vezels/wol te produceren.

B. Alpaca’s besparen energie

1. Verven? Alpaca’s zijn zo kleurrijk, dat is niet nodig.
De vele natuurlijke kleuren van de alpaca zoals we die kennen zijn ongeverfd. Het systeem om tot de voor ons gewenste kleur te komen, is een kwestie van natuurlijk kleuren mengen. De alpacavezel is namelijk maar liefst in 22 natuurlijk kleuren beschikbaar.
Deze kleuren zijn ingedeeld in negen zuivere kleuren: wit, licht kameel, kameel, lichtbruin, bruin, grijs, bruin/zwart en zwart met vele andere subtiele tinten. Daarom kan de alpacavezel worden gemengd in een oneindige reeks natuurlijke kleuren, waaronder combinaties die van nature niet voorkomen. Doordat er minder industrieel geverfd wordt, worden er zo grote hoeveelheden water en energie bespaard.

2. Minder gebruik chemicaliën voor het wassen.
De behandeling van de alpacavezel tijdens het wassen heeft minder chemicaliën nodig en kost minder water en energie, dit in tegenstelling tot andere dierlijke vezels. Hoe dat komt? Dat ligt aan het lage vetgehalte van de alpacavezel in verhouding tot andere wol-dieren. Dat betekent dat er veel minder water, energie en chemicaliën nodig zijn om het product te behandelen.

3. De alpacavezel isoleert geweldig.
De alpacavezel is een uitstekende isolator en houdt zowel kou buiten als warmte binnen. Door deze eigenschap maken wij er niet alleen heerlijk frisse óf juist warme kleding van, maar worden er ook producten voor in je interieur van gemaakt, denk aan tapijten, dekens, dekbedden en gordijnen. Zelfs in de bouwsector wordt alpacavezel gebruikt om te isoleren. De alpacavezel is bovendien zeer vlambestendig. Je leest het: de alpaca zorgt voor een super isolerende en milieuvriendelijke vezel.

C. Alpaca’s zijn van groot belang voor Peru

1. Alpaca’s werden al gedomesticeerd tussen het jaar 4000 en 5000.
“Alpaca” is een Spaans woord dat afgeleid wordt van de Aymara naam “Allpacu”, of de Quechuan namen “Pacos” of “Pacosha’s”. Meer dan 8000 jaar geleden waren er schilderingen gemaakt op rotsen die een verwijzing naar de interactie tussen de oude Peruanen en de alpaca’s gaven. De vroege bewoners begonnen met het domesticatieproces van alpaca’s en het gebruik van hun mooie vacht begon al rond 2500 voor Christus!

2. Alpaca’s hadden een grote invloed op de oude Peruaanse culturen.
Zoals omschreven: het gebruik van de alpacavezel in textiel begon al rond 2500 BC. Het werd in de loop van de tijd een steeds belangrijker materiaal in de oude Peruaanse culturen. Het geweven textiel weerspiegelde verschillende machtsniveaus en werd vaak als eerbetoon gegeven aan de staat. Ook werd het veel gebruikt voor ruilhandel onderling. De alpaca speelde dus een belangrijke rol in de opbouw van beschavingen.

3. Alpaca’s overleefden de Spaanse verovering.
Naar schatting waren er meer dan 10 miljoen alpaca’s in Peru vóór de Spaanse verovering. Gelukkig heeft uiteindelijk één op de tien alpaca’s dit overleefd. De Spaanse verovering en invasie resulteerde wel in een grote klap voor de alpacafokkerij. Bovendien leidde de invoer van buitenlands vee in de verplaatsing van alpaca’s naar hogere, koudere en meer drogere gebieden. Maar de alpaca bleef voor altijd: op dit moment wonen er alweer 3,7 miljoen alpaca’s. Je vindt ze vooral in de hooglanden van de Peruviaanse Andes. In dit gebied leeft 80% van de wereldwijde alpacapopulatie.

4. Alpaca’s zijn een belangrijke bron van inkomsten voor veel Andesgezinnen.
Voor meer dan één miljoen kleine alpacaboerderijen in de centrale Andes van Zuid-Amerika, vormen alpaca’s een belangrijke pijler voor het levensonderhoud. Daarbij geven alpaca’s meer dan gezelschap en een mooie vacht; zoals kangoeroes voor de Australiërs, zijn de alpaca’s een symbool geworden van nationale en internationale herkenning.